DEZERTNÍ VÍNO COTEAUX DU LAYON "OR ET LUMIERE"
Kód: 4599Detailní popis produktu
Značka: Název “Or et Lumière” odkazuje na proces sušení hroznů neboli “passerillage”. Od poloviny října dosahují hrozny vysoké úrovně zrání, která souvisí s tzv. ušlechtilou hnilobou. Výsledkem jsou vynikající sladká vína se sytě zlatavou barvo.
Vinař: Fabrice Gouraud. Bakalářský titul a pokročilý profesní diplom v oboru vinařství a enologie.
Odrůda révy: 100% Chenin Blanc
Stáří révy: 25 let (průměr)
Výtěžek: 35hl/ha
Rozloha vinice: 9 ha
Půda: Tato apelace, která se rozprostírá podél řeky zasazené do Layon Fault obsahuje velké množství druhů půdy (břidlicová hornina, rohovec, ryolit, černé uhlí…). Písek a štěrk v provincii Anjou pokrývá skalní podloží Briovérien nacházející se na kopcích s mírným svahem.
Techniky produkce vína: Sklizeň révy je pouze ručná, a to v pozdní sezoně, kdy se díky slavné ‘ušlechtilé hnilobě’ všechen cukr a aroma úspěšně zkoncentruje v bobulích Chenin Blanc. Po měkkém lisování, a s ohledem na aroma, se využívá pomalé fermentace se systémem regulování teploty.
Stárnutí: Stárnutí na kalech alespoň 6 měsíců před procesem lahvování.
Potenciál stárnutí: 10 let
Degustační poznámky: Tmavě zlatavá barva. Bohaté víno s dobře vyváženou sladkostí; tóny medu, meruňky, kandovaného ovoce (občas exotického, pokud se jedná mladá vína), dále tóny květin (limetkové květy, akácie, oleandr…
Snoubení: Nejlépe servírovat při 8-10°C. Toto víno je perfektní jako aperitiv, a taktéž se skvěle hodí k foie gras, rybám v omáčkách, bílému masu, vyzrálým sýrům (Roquefort), a dezertům (citronový nebo meruňkový tart, čerstvé fíky).
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.